Relaxációs és szimbólumterápia

  Autogén tréning

Régóta ismeretes az izomtónus és a lelkiállapot közötti összefüggés: a stressz, szorongás izomfeszültséget idéz elő. Az autogén tréning relaxációs terápia során olyan ellazult, nyugodt állapot előidézése történik, mely az alvás és az ébrenlét határán lebeg. Az izomfeszültség, – vagy akár más vegetatív izgalmi tünet (pl. megnövekedett pulzus, légszomj, izzadás) -, enyhülése az agykérgi visszacsatolás révén a szorongás, illetve a lelki feszültség csökkenéséhez, múlásához vezet. Például légzésünk ritmusa elárulja, milyen érzelmi egészségünk állapota. A félelem, szorongás megrövidíti a légzést, torkunk összeszorul (“gombóc van a torkomban”), szívverésünk felgyorsul. Az öröm és a nyugalom meghosszabbítva a légzést azt eredményezi, hogy a lehető legtöbb levegőhöz jussunk. A légzés ritmusa mindannyiunkban egyedi, kifejezi életritmusunkat, aktivitás (belégzés) és passzivitás (kilégzés) állandó váltakozása.
A relaxációs terápiától a testi-lelki-szellemi egység, egyensúly helyreállítását várjuk. Ebben az ellazult állapotban könnyen előjöhetnek olyan gondolatok, érzések, emlékek, melyek feldolgozása mélyebb önismereti munkához is vezethet, így akár az életszemlélet, az életvezetés formálás eszközének és útjának is tekinthetjük.

 

Az autogén tréning hatékony módszer lehet:

– a munkahelyi stresszel, szorongással való megküzdésben
– alvászavar esetén (elalvási/felébredési problémák)
– pánikbetegségben
– pszichoszomatikus zavarok esetén
– menstruációs problémáknál
– életminőség javítása, egészségmegőrzés céljából
– terhesség alatt, és a szülésre való felkészülésben
– gyerekeknél és fiataloknál szorongás, alvászavar, pszichoszomatikus panaszok (fejfájás, emésztési zavarok) esetén

Szimbólumterápiás meditáció

Az imaginatív – meditatív technikában relaxált állapotban képekkel/szimbólumokkal dolgozunk, melynek során a tudattalanunkból érdekes információkat ismerhetünk meg, lehetőségünk van személyiségünk egészen más szempontból való megélésére. A kép, mely a szimbólumot megjeleníti, – pl. egy virág, barlang, vulkán …-, rejtett érzéseinket hozzák a felszínre, feloldják  – átdolgozzák az elfojtott, száműzött lelki tartalmainkat. Benső világunk képei előkészítik a fölöttük álló gondolataink világát, s gyakran érezhetjük szinte kibogozhatatlan szövedékét, ahogy azt álmainkban is tapasztalhatjuk, mikor azok jelentésére, értelmezésére teszünk kísérletet. Lelki képeink megélése, megfigyelése, alakulása során, azok feldolgozásával és integrálásával haladunk az önismereti terápiás folyamatban.