Segítek

Pszichológusként a tanácsadói és terápiás folyamatban az aktuális nehézségek megoldása mellett a megelőzési-fejlesztési lehetőségek megismertetését, átadását, a személyiségfejlődés, önismeret támogatását nagyon fontosnak tartom. Az élet mindig tartogat kihívásokat, megoldandó életfeladatokat. Ha megfelelő utat találunk a megoldáshoz, ezek a kihívások fejlesztenek, erősítenek, más esetben megterhelnek, krízist teremtenek, megbetegítenek.

A mélyebb önismeret hozzásegíthet minket ahhoz, hogy a nehezebb időszakokban is képesek legyünk kreatívan mozgósítani lelki erőforrásainkat, ellensúlyozni tudjuk a megterheléseket. A mélyebb önismeretet, életszemléletünk átgondolását, formálását segítheti a relaxációs terápia és az erre épülő imaginatív-meditatív terápiás módszer.

A relaxációs terápia számos panasz, akár hosszú ideje fennálló, az életvezetést nehezítő állapotok megszűnését segítheti elő, hatékony lehet az alvászavarok kezelésében (pl. elalvási nehézség), a pszichoszomatikus betegségekkel való megküzdésben, a stressz kezelésével összefüggő panaszoknál, szorongás esetében.

Gyerekeknél a lelki eredetű problémák sokféle tünet formájában jelenhetnek meg, melyek a viselkedésben, az érzelmi-hangulati életben, az alvásban, az evési szokások megváltozásában, vagy a tanulásban/teljesítményben mutatkozhatnak meg, okozhatnak zavarokat. A gyerekek terápiás segítésében kiemelkedő jelentősége van a szülők közreműködésének, a közös gondolkodásnak a gyermek támogatásában.

A gyermekterápiás foglalkozásokon olyan módszerekkel dolgozom, melyek lehetőséget adnak arra, hogy a gyerekek kifejezhessék magukat a nekik megfelelő módon és területen. Ez leginkább a szimbolikus cselekvés útján valósulhat meg: a játék, a mese és a képi megjelenítés, a rajzolás világában.

“Azok számára, akik elmerülnek a tündérmese mondanivalójában, a mese mély, csendes tóvá válik, amely először a saját képét tükrözi vissza; de mögötte hamarosan felfedezi a lelkünk belső kavarodását – a mélységeket, s azt, hogyan érjük el a békét magunkban és a világban, amely a küzdelmeink jutalma.”  (Bruno Bettelheim)

Forduljon hozzám, ha úgy gondolja, tanácsra, támogatásra van szüksége:white heart key chain
 • kisbabájánál problémák vannak az evés/etetés, a megnyugtathatóság, vagy az alvás területén
 • szülőként fegyelmezési, nevelési gondjai vannak, az evés, az öltözködés…”mintha harctéren lennénk”
 • gyermeke elalvási nehézséggel küzd, vagy éjszaka gyakran felriad
 • félelmek, szorongások, óvodai beilleszkedési problémák vannak
 • éjszakai bepisilés, székelési problémák esetén
 • gyakori szomatikus panaszok mögött pszichés megterhelésre gondol (orvosi kivizsgálás szükséges!)
 • gyermeke hangulati/érzelmi életében tapasztal változásokat, indulat-agresszió kezelés problematikus
 • iskolai teljesítmény romlása, magatartási gondok, önbizalom hiány
 • pályaválasztási dilemmák
 • serdülő korú gyermekénél elalvási nehézséget, szorongást, hangulati labilitást tapasztal
 • traumatikus életesemény  feldolgozásával kapcsolatban