Relaxáció és stresszkezelés

 

Életmódunk tele van kihívásokkal, állandóan elfoglaltak vagyunk, pörgünk, készenlétben állunk… Ha belső, lelki egyensúlyunk huzamosabban felborul, negatív gondolataink támadnak, elképzelt jövőbeli “rossz” forgatókönyveket gyártunk, érzelmeink nyomasztanak, testi tüneteket produkálunk, alvászavaroktól szenvedünk, kimerülünk. A relaxációs módszerek az önellazításra való képességünket fejlesztik, a testi, lelki, szellemi egész – ségünk helyreállításában segítenek.

Régóta ismeretes az izomtónus és a lelkiállapot közötti összefüggés: a stressz, szorongás izomfeszültséget idéz elő. Más vegetatív izgalmi tünet is jelentkezik, – mint pl. szapora szívverés, vagy izzadás – , melyek jelzik, hogy idegrendszerünk szimpatikus ága bekapcsolt,  felkészít minket az üss vagy fuss ősi válaszreakciónk valamelyikére. Ha nincs vészhelyzet, nyugodtak vagyunk, akkor a paraszimpatikus idegrendszer irányítja az életfolyamatokat. A két alrendszer egyensúlya biztosítja a testi-lelki optimális működést. A relaxációs módszerek és a tudatos jelenlétet elősegítő gyakorlatok növelik a paraszimpatikus, és csökkentik a szimpatikus hatásokat. Ha a jelen pillanatban megragadható tapasztalatra fókuszálunk, – mint a légzésünk megfigyelése, vagy izmaink ellazulása -, elménk elcsendesül, lehetőségünk nyílik arra, hogy tisztábban lássuk, mi történik bennünk és körülöttünk.

Az autogén tréning gyakorlása során az ébrenlét megőrzése mellett a külső ingerektől való elfordulás, a befelé figyelés és koncentráció révén jutunk nyugodt, ellazult állapotba. A figyelem összpontosításával meghatározott sorrendű mentális gyakorlatokon keresztül mélyül el az önellazító, önszabályozó képességünk. Ebben az ellazult állapotban könnyen előjöhetnek olyan gondolatok, érzések, emlékek, melyek feldolgozása mélyebb önismereti munkához is vezethet, így akár az életszemlélet, az életvezetés formálás eszközének és útjának is tekinthetjük. A progresszív izomrelaxációs módszer során az izomérzetek tudatosításával segítjük a belső önszabályozó folyamatokat, mely izomfeszítés és lazítás mentén valósul meg, fizikai aktivitást igényelve.

Rohanó világunkban a gyerekeink is egyre jobban érintettek a felhalmozódó stressz negatív következményei miatt kialakuló nehézségekben: ingerültség, figyelmetlenség, szorongás intenzív érzései mellett szomatikus panaszok, gyengébb teljesítmény, alvásproblémák jelentkezhetnek.

A relaxációs terápia és módszerek alkalmazása a gyerekek életkorához igazodik, kisebb gyerekeknél a játékosságon és a fizikai aktivitást igényló gyakorlatokon van a hangsúly, továbbá a mesék világát is segítségül hívjuk az ellazulás élményeinek elmélyítésében. 

A gyakorlás során a gyerekek ráébrednek arra, hogy a légzés szabályozása, az izmok ellazulása, vagy az elnehezedés, melegség élménye hogyan befolyásolja hangulatukat, érzéseiket.

Szimbólumterápiás meditáció

Az imaginatív – meditatív technikában relaxált állapotban képekkel/szimbólumokkal dolgozunk, melynek során a tudattalanunkból érdekes információkat ismerhetünk meg, lehetőségünk van személyiségünk egészen más szempontból való megélésére. A kép, mely a szimbólumot megjeleníti, – pl. egy virág, barlang, vulkán …-, rejtett érzéseinket hozzák a felszínre, feloldják  – átdolgozzák az elfojtott, száműzött lelki tartalmainkat. Benső világunk képei előkészítik a fölöttük álló gondolataink világát, s gyakran érezhetjük szinte kibogozhatatlan szövedékét, ahogy azt álmainkban is tapasztalhatjuk, mikor azok jelentésére, értelmezésére teszünk kísérletet. Lelki képeink megélése, megfigyelése, alakulása során, azok feldolgozásával és integrálásával haladunk az önismereti terápiás folyamatban.